Купівля автомобіля «за дорученням» чи переоформлення?

Працюючи з нотаріусами, зрозумів, що досі щасливі власники купують машини «за дорученням» та економлять на переоформленні.  Розберімося, чи вигідна вам така покупка, та які ризики несе при такій купівлі фактичний власник залізного коня. Гонитву потенційного покупця за економією зі сплати податків та переоформленні можна зрозуміти, оскільки, вибираючи свою «ласточку», водій намагається вибрати кращий (дорожчий) автомобіль  відповідно до відкладеного бюджету, і, відповідно, грошей на переоформлення, зазвичай, не вистачає. Уявімо, ви придбали автомобіль «за дорученням» та проїздили на ньому до часу закінчення терміну її видачі, і після  цього часу переоформили автомобіль на себе чи продали автомобіль іншому покупцю. Але бувають й інші не такі щасливі випадки.

Продаж авто

Я, як адвокат, завжди раджу своїм клієнта переоформляти автомобіль на себе, уклавши договір купівлі-продажу або в нотаріуса, або в МРЕВ. Припустимо: покупець придбав автомобіль саме «за дорученням», і колишній власник заборгував кошти, і з нього відбувається стягнення цих коштів шляхом пошуку та реалізації його майна. Одного дня, їдучи на роботу, вас зупиняють працівники поліції і повідомляють, що ваш автомобіль у розшуку і, на превеликий жаль, доведеться доставити автомобіль на штраф майданчик. Уявіть всю неприємність ситуації, у якій ви опинитесь. Автомобіль, який належить вам фактично, а не юридично, буде проданий на аукціоні, а кошти передані кредитору вашого продавця. Гроші, які ви заплатили за свій автомобіль, повернуті, зазвичай, не будуть, оскільки довести, що була передача грошей і фактично був укладений усний договір купівлі-продажу, дуже-дуже важко. Ви – без машини, без грошей, які відкладали або які залишились від продажу попереднього автомобіля. Сумно, правда?

Купівля авто

Якщо, все ж таки, ви вирішили придбати автомобіль «за дорученням», то хоча б, попросіть нотаріуса перевірити єдиний державний  реєстр боржників та єдиний державний реєстр обтяжень рухомого майна України та видати вам відповідні витяги з цих реєстрів; це не дасть вам гарантії, що автомобіль у ці реєстри не потрапить, але принаймні будете впевнені, що на день підписання довіреності продавець із автомобілем у цих реєстрах відсутній.

               Як оформляти автомобіль – справа кожного водія: оформляти «за дорученням» або переоформити шляхом укладення договору купівлі-продажу. Я, як адвокат, до якого зверталися нещасливі вже невласники своїх транспортних засобів, раджу переоформляти автомобіль, саме укладаючи договір купівлі-продажу, що дає вам можливість стати повноцінним власником автотранспорту. Це дорожче? – ТАК, але це і надійніше!

Автор адвокат Куспись Є.А.